Dezenformasyonu yayan networkün derinliğini ve çapı

Whatsapp ve benzeri sosyal ağların üçüncü parti programlarla gözetlendiğinin uzun süreden beri farkındayım. Yılların samimiyetiyle arkadaşlarımızla kurduğumuz iletişimin gizlice takip edilmesi elbette hoş değil. Ancak benim mesajlarımı görseler ne olur görmeseler ne olur diye düşünenlerdenim.

Bundan birkaç sene evveline kadar 90'lı yıllardan beri samimi olduğum Edirneli Özlem ve Karslı Tülay'la ***  2015-2016 civarında açtığımız ortak whatsapp grubumuz tam bir kabare ortamıydı mesela. Komik arayüzlerle taklitler, parodiler, komik dans videolarımız, yirmi küsur yıllık samimiyetin verdiği geyik muhabbetleri. 

İtibarsızlaştırma düzeneklerinde etnik, mezhepsel, siyasi karşıtlıkları, geçmişten gelen ön yargıları kullanıyorlar 

Öncesi de olmakla birlikte son beş-altı yıldır bu konu üzerinde çalışıyorum. Evladım ve haklı davam için verdiğim mücadeleyi aynı zamanda bir sosyolog olarak yürütüyorum. Dezenformasyonu yayan networkün derinliğini ve çapını anlamaya çalışıyorum. Aleviliğime, Kürtlüğüme, kadınlık ve annelik kimliğime yönelik eş zamanlı olarak başlatılan saldırı ve kara propagandaların aynı kumanda masalarında dizayn edildiğine dair yeterince kayıt tuttum.

Yıllardır beni zan altında bırakan fake paylaşımların profesyonel boyuta taşındığını, bu işlerin piyasasının kurulduğunu, Emniyet/İstihbarat soruşturmalarının, mahkeme kararlarının maniple edildiğiniyani bu işlerden para kazanan çetelerin kurumlarda ne denli etkin olduğunu, maruz kaldığım saldırılardan biliyorum. 

Toplumsal histeriye dönüşen deepfake / dijital manipulasyonlara karşı devletin ayrımcılık yapmadan vatandaşını koruyabilmesi gerekir. Meclis'te çağa uygun yasal düzenlemelerin yapılmasına ivedilikle ihtiyaç var.

*** İki akıl sağlığı raporlu arkadaşın olunca onlara ayak uydurmak bazen hayatın yükünü hafifletiyor... İnsanların yüz algoritmalarını hiç bilmediğimiz veri bankalarına yüklediğini zaman içerisinde öğrendiğimiz ilk programlardan Youcamfun'ı 2016'da Özlem'den öğrenmiştik. Whatssapp'ta açtığımız grupta bizi çok güldürüyordu. Komik kızdır Özlem. Hep gırgır, şamata ister...  Ne var ki yıllardır arkadaş olsak da mizaçlarımız 180 derece farklıdır. Benim okumakla, öğrenmekle, araştırmakla geçen hayatımla her fırsatta dalga geçerler. İkisi de nefsine çok düşkündür. Beni "mal mısın" "g*t müsün" diye eleştirdikleri videoya karşı bunu çekip göndermiştim whatsapp grubumuza. Hatta yanlışlıkla Kadıköy'deki dublaj atelyesi grubuna da atmıştım. İkinci foto soldan sağa: Özlem, Tülay ve ben.











Bu blogdaki popüler yayınlar

Son 5-6 yıldır elimi attığım her işin altından istisnasız çok pis kokular geliyor

Devletin en kilit kurumlarında Cemaat/hemşerilik/siyasi çıkar grupları

Reşit olmamış gençleri kullanan özel para-militer çeteler