Akıllı telefonlarla toplumun kılcal damarlarına kadar sızan siber çeteler

Dijital teknolojiyle insanlardaki ahlaki, bilişsel, vicdani gelişim paralel gitmiyor. İnsani gelişim hızı dijital alandaki gelişim hızının gerisinde kalıyor 

O kadar trajikomik işler var ki...

Ergenlik sorunlarını aşamamış bir zihniyetin ürünü senaryolar üzerine profesyonel kurgularla yapılan algı yönetiminde çok başarılılar ve bunun bir piyasasını inşa etmiş durumdalar.
Toplumumuz duygusal yönü ağır basan tepkisel yapısı itibarıyla algı tuzaklarına kolay çekiliyor. Çocuk istismarcısı ulusaşırı siber çeteler toplumu kolaylıkla manipule edebiliyor.
"Ödül/suça ortak etme/tehdit/şantaj" döngüsüne çektikleri herkese  suç teşkil eden manipulatif bilgi ve belgelerin küçük bir kısmını veriyorlar (iletişim ağları ve sahte bilgiyi yayma modelleri bknz). Dezenformasyonun yayılmasına bilerek ya da bilmeyerek alet olanlar organize suçların anonimliğinden faydalanarak kendilerini gizliyorlar. 
Akıllı telefonlarla toplumun kılcal damarlarına kadar sızan ulusaşırı siber çeteler devletlerin siber güvenlik açıklarını kullanarak milyonlarca vatandaşın kişisel verilerini kendi veri bankalarına aktarıyorlar. Toplanan bu verileri yapay zeka programlarına işliyorlar. İnce hesaplanmış olasılık hesaplarıyla yapılan telefon ve internet sahtekarlıklarıyla yetinmiyorlar. Yerellerdeki ve kurumlardaki işbirlikçi çıkar ağları üzerinden kurdukları tezgah ve kumpaslarla envai çeşit yolsuzluk yapıyorlar.

Siyasi, ideolojik, mezhepsel karşıtlıkların, geçmişten gelen ön yargıların, insanlardaki haset-kıskançlık-açgözlülük-bencillik gibi ilkel duyguları harekete geçiren manipülasyon ağında, asgari muhakeme yeteneği zayıf, fevri, sabit fikirli kişiler en işe yarayan insan modellerini oluşturuyor. 

Çocukların ileride sağlıklı birer yetişkin olmalarını engelleyebilecek psikolojik istismarın yaygınlığını ve yarattığı tehlikeyi bir kenarda tutarsak, internet üzerinden insanları gruplar halinde manipule etmekten maddi manevi kazanç elde eden organize suç yapılanmaları özleri itibarıyla endişe edilecek kapasiteye sahip değiller. 
Eline-Beline-Diline sahip olan yetişkin bireylere yönelik hesapların eninde sonunda bozulmaya mahkum olduğu, kopyala yapıştır türünden klişe itibarsızlaştırma saldırılarıyla hareket ediyorlar. Bütün kurgu ve saldırı mekanizmaları fuhuş, ensest, pedofili, cinsel dürtü sorunları, madde bağımlılığı senaryoları üzerine kurgulanıyor. Yani e
ni boyu belli sığ bir zihniyetin yasa ve ahlak dışı pratikleriyle uğraşıyoruz.

Çocukları kirli işlere alet eden çağın şer odaklarıyla bir meselemiz var

Derinliği ve çapı her geçen gün hızla artan,"suça ortak etme-ödül-şantaj/tehdit" döngüsüyle toplumun ve kurumsal yapıların kılcal damarlarına kadar sızan siber suç yapılanmaları, yerlerine yenileri konmaksızın ortak değerleri hızla alaşağı ediyorlar. Dijital teknolojiyi kullanarak çocukları istedikleri telkine açık hale getiriyorlar. Çocukların alet olduğu organize suçlarda yetişkinlerin de payı ve ihmali var. Herkes eline akıllı telefon tutuşturduğu çocuğuna sahip çıksın: bknz

Kontrolsüz internetle baş başa kalan çocukları kirli işlerde kullanan siber çetelerle mücadelede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere, diğer ilgili Bakanlıkların, Emniyet Teşkilatının ve Belediyelerin sorumluluğu göz önünde bulundurulmalıdır. Benim kendi kişisel davalarımda ve kurumlarla olan irtibatlarımda açığa çıktığı üzere hasım görülen kesimlerin kadınlarına ve çocuklarına "ganimet" gözüyle bakan zihniyetin kurumsal ayağının kırılması gerekiyor. "Yandaşlık" networkleri üzerinden belli sosyal ve siyasal çevrelerdeki çocukların istihbarat birimlerine çalışan paramiliter yapılanmalar eliyle araçsallaştırılması da bir çocuk istismarıdır, önüne geçilmesi gerekiyor.

Bknz - Siber çeteler çağın post-truth** üretme makinesi görevi görüyorlar



Bu blogdaki popüler yayınlar

Son 5-6 yıldır elimi attığım her işin altından istisnasız çok pis kokular geliyor

Devletin en kilit kurumlarında Cemaat/hemşerilik/siyasi çıkar grupları

Reşit olmamış gençleri kullanan özel para-militer çeteler