Çocuk İstismarlarında "Ödül/Ceza" Mekanizması - Siber ve Akran Zorbalığı

Şiddet, Yalan, İftira, Zorbalık Öğrenilen Davranışlardır.

Çocuklar sosyal çevresinde neyi görüyorsa onu öğrenir. Sosyal çevre faktörüne, internet dünyasındaki dark weblerin çocukları sanal telkin ağına çekmesi sonucu ortaya çıkan yeni ve yıkıcı davranış kalıpları da ekleniyor. Toplumu bugüne kadar ayakta tutmayı başarmış ortak değerler siber çeteler eliyle yok ediliyor. Akıllı telefonu ya da interneti olmayanlar akran etkileşimleriyle bu tuzaklara çekiliyor. 

Çocuklar "Meydan Okuma" liste görevlerinde ağır şiddet videolarına, yaşlarına uygun olmayan pornografik içeriklere maruz bırakıyorlar. İleri teknik ve psikolojik yöntemlerle iradeleri kırılan çocuklar-negatif telkinlere hazır hale geliyor. Bu çocuklar organize suçlarda, nitelikli iftira düzeneklerinde kullanılıyor: İnternet Çetelerinin Kumanda Ettiği Bir Nesli Korumak: Bknz Dava süreçlerinde ve öncesindeki Emniyet/İstihbarat soruşturmaları çocukların siber çeteler eliyle nasıl işlevsel hale geldiğini kanıtlıyor. 

Çocukların içine çekildiği "ödül/suça ortak edilme/tehdit/şantaj" döngüsüyle kendilerinin baş edebilmesi mümkün değil.

Bir süredir babasıyla yaşayan oğlumun benimle iletişimi kesen, aylar sonra tekrar iletişime geçen tutarsızlıkları, inişli çıkışlı tavırları onun yönettiği bir süreç değil. Oğlumla görüşebildiğim ender zamanlarda bile neyin içerisinde olduğunu görebiliyorum. Ancak babasıyla ortak evladımızın sağlıklı gelişimi için asgari bir iletişimi dahi kuramıyorum.

Akran ve siber zorbalıkları her zaman baskıcı ve zorlayıcı olmuyor. Bir süreden sonra "ödül" sistemiyle çalışan ve aidiyet duygusunun öne çıktığı bir mekanizmaya dönüşüyor. Ödül mekanizmaları ise her tür tehlikeyi barındırır. 

Henüz yetişkin biri gibi düşünemeyen çocuk ve gençleri tuzağa düşüren siber çeteler, bu gençlerin iradelerine hakim olabilecekleri zaafları gayet iyi biliyorlar. Benim oğlumun meselesi bilgisayar oyunları. Online iletişimin olduğu strateji oyunlarının başında çok fazla zaman geçiriyor. Yerli/yabancı hiç tanımadığı insanlarla oyun grupları kuruyor ve bu insanlarla etkileşime giriyor. Üç buçuk yıldır benden ayrı olduğu için gerekli kontrol ve güvenlik mekanizmalarını kuramıyorum. 

Online oyun gruplarına sızarak çocuk ve gençleri etki altına alan siber çetelerle bağlantılı istismarcı ekipler var. Oğlumda ve kimi akranlarında madde bağımlılığına yakın bir etki yaratan bilgisayar oyunlarıyla ilgili uzman desteği gerekiyor. Ancak bunun da ötesinde onları mayınlı birer araziye dönüşen online etkileşime olanak tanıyan oyunlardaki tuzaklardan koruyacak güvenlik mekanizmalarına ihtiyaç var.

Siyasi tarafların radikalleşen gençlik kolları bu kirli piyasada oldukça etkinler. Emniyet ve Yargı riskleri görmezden geliyor. Bunu savcılığa yaptığım ve yinelememe rağmen savsaklanan soruşturmanın akıbetinden biliyorum (Anadolu Adliyesi Savcılık Soruşturması 2019/31360). 

Paralel Devlet Yapılanmasının sac ayaklarından biri olan siber yapılanmalar örümceğin ağları gibi toplumun farklı katmanlarına ve kurumlara sızdılar. Çünkü artık insanların elinde internete bağlı birer telefon bulunuyor. Siber çeteler açısından oldukça "işlevsel" hale gelen ByLock türevi networklerde Emniyetten, Adliyeden, Telekom şirketlerinden, eğitim kadrolarından insanlar var. Mahkeme kalemlerinden mahalle karakoluna kadar her yerde etkinler. Kendilerine cemaat/hemşerilik ağlarıyla, siyasi/ideolojik yandaşlıklarla karşılıklı çıkara dayanan, yasalardan ve ortak ahlaki değerlerden azade paralel yapılanmalar ve bunlara bağlı paralel ekonomiler inşa etmiş durumdalar. Bunları kendi dava süreçlerimden, kurumsal arka planı olan nitelikli iftiralardan ve Emniyet/İstihbarattaki cemaatçilerin çevreden kendi cemaatlerinden adreslere yönlendirdiği dava soruşturmalarında yalancı şahitlik yapanlardan gayet iyi biliyorum.






Bu blogdaki popüler yayınlar

Son 5-6 yıldır elimi attığım her işin altından istisnasız çok pis kokular geliyor

Devletin en kilit kurumlarında Cemaat/hemşerilik/siyasi çıkar grupları

Reşit olmamış gençleri kullanan özel para-militer çeteler